LANGHÅRET KATT

TENK DEG OM FØR DU SKAFFER LANGHÅRET KATT

 Vi har sett grufulle eksempler på lidende langhårskatter. Dårlig pelsstell får store konsekvenser for kattens helse. Ingenting er så vakkert som en velstelt langhårskatt, men det krever sin eier.Lotte (på bildet øverst og resten av pelsen igjen etter barbering på bildet nederst) er en av mange katter vi har måttet barbere over meste parten av kroppen, fordi pelsen var så tovete. Før du velger en langhåret katt tenk igjennom om du har tid til å hjelpe pus med pelsstellet.

Friske katter er veldig nøye med å stelle pelsen sin og holde seg rene. Til denne jobben har de et veldig godt redskap, nemlig tungen. Korthårede katter klarer derfor som regel å stelle seg selv uten hjelp fra oss. Langhårede katter derimot, har mye mer pels å stelle. De må derfor ha hjelp fra oss for å holde pelsen ren og fri for floker. Hvis du venner katten til en stellerutine når den er liten, blir stellet mye lettere når den blir eldre.
Velg et tidspunkt da kattungen er avslappet og litt søvnig, og la klappingen gradvis gå over til børsting. Det er viktig å være forsiktig og vennlig når du steller kattens pels, slik at den ikke forbinder dette med noe negativt. Dersom katten ikke liker å bli børstet, kan du venne den til det litt etter litt. Ikke hold på for lenge av gangen til å begynne med, men øk tiden etter hvert som katten venner seg til det.STELL AV LANGHÅRET KATT

 Dersom du er flink til å stelle katten din regelmessig, trenger ikke dette å ta mye tid. Begynn med å kjemme pelsen på magen og bena slik at floker løses opp. Alle floker må løses med hendene først, ellers vil dette kunne påføre katten tildels store smerter. Store floker kan eventuelt klippes bort med en bøyd, butt saks. Hold alltid med tommel og pekefinger mellom saksen og kattens hud. Når mesteparten av floken er fjernet, kan som regel resten gres ut med en grovtannet kam. Gre deretter forsiktig oppover mot kattehodet et stykke om gangen, slik at du fjerner alle døde hår. Til slutt lager du en skill midt nedover halen, og børster pelsen forsiktig ut til begge sider.

Det lønner seg å gre gjennom kattens pels en gang om dagen, eller i hvert fall en gang i uken. Jo oftere du steller katten på denne måten, jo mindre tid trenger du å bruke på det, og du sparer katten for å svelge mye pels. Dersom det går for lang tid uten at pelsen blir stelt, kan det danne seg så mange og store floker at veterinæren må bedøve katten og barbere vekk flokene. Slike floker er ubehagelige for katten, og fører ofte til hudproblemer fordi huden under flokene ikke får luft.

LANGHÅRET ELLER KORTHÅRET

Hvor mye tid har du tenkt å bruke på pelsstellet til katten din?
Noen mennesker elsker å børste katten sin, og ser på det som den rene terapi å sitte med en katt på fanget og børste pelsen dens. For disse menneskene er en langhårskatt ideell. Vet du at dette er mer et ork, og ikke noe du kommer til å ha tid til er det bedre med en korthåret katt.
 Langhårede katter som ikke blir børstet og stelt får floker i pelsen, og når røytetida begynner dannes det i noen tilfeller store klumper som både er smertefulle og uhygieniske for katten å gå med. Slike tilfeller ender ofte med at veterinæren må dope ned katten for å få klippet den. Resultatet kan bli ganske varierende frisyrer, som ikke alltid egner seg vinterstid.

I tillegg medfører røyting at katten slikker i seg store mengder hår som blir til harde hårballer i kattens fordøyelsestrakt og som kan skape store problemer for katten. Det er derfor viktig å huske på at riktig pelsstell ikke bare er bra for kattens utseende men også for å forebygge sykdom.