FERIETID OG KJÆLEDYR

ImageER KJÆLEDYRENE DINE INKLUDERT I FERIEPLANLEGGINGEN?

 Sommer og ferie er ikke så langt unna og du har gjerne allerede planlagt og fått orden på ferien din? Men hva med lille Mons og Pluto?Til tross for at det finnes mange muligheter for kjæledyrene i ferien er det mange kjæledyr som går en ensom sommer i møte, når eierne kaster dem på gaten, låser døren og drar på ferie.

 


Erfaringsmessig er sommeren en veldig travel tid for Dyrebeskyttelsen Bergen. Det er mange eiere som reiser bort i flere uker, og som allikevel ser ut til å tro at pus sitter på trappen når de kommer hjem. Det er dessverre en utbredt misforståelse at katten klarer seg selv når eier er på feir, men det stemmer ikke. Det er derfor den enkelte eiers ansvar å finne en ordentlig passløsninger når man reiser vekk. Dette er noe dyret fortjener som et fullverdig familiemedlem. Hvis man ikke vil spandere de kronene det koster å ha kjæledyret på f.eks dyrepensjonat, så burde man ikke skaffe seg dyr! 


Det i hovedsak katter som blir forlatt om sommeren, og ofte har vi sett at pus blir erstattet med en liten kattunge når en vender tilbake fra ferien. Vi ser utrolig mange triste skjebner, så vær så snill å ta ansvar og la kjæledyret bli en viktig del av ferieplanleggingen.

 Det finnes flere forskjellige passløsninger for ditt kjæledyr:DYREPENSJONAT
Husk å bestill plass i god tid. Det kan være lurt å undersøke stedet på forhånd, f.eks.  for å se om pensjonatet har egen luftegård pr bur. Liste over dyrepensjonat i Bergen og omegn finner du her.

PASS I HJEMMET
Du kan alliere deg med familie/venner/naboer som er villige til å bruke tid på kjæledyret ditt hver dag. Kanskje kan noen flytte inn mens du er bortreist eller gi daglig omsorg og mate kjæledyret i sitt eget hjem?
Det er ekstremt viktig at katten har tilgang på hjemmet og IKKE bare matet på trappen, da er sjansen stor for at pus har vandret videre for å søke trygghet og kjærlighet en annen plass. Da ender den lett opp som en av de tusener av hjemløse katter med en vond fremtid i vente.
Familie/venner/naboer kan også har kjæledyret ditt boende hos seg selv, men det er veldig viktig at katten IKKE blir sluppet ut i denne perioden. Stedet vil være helt ukjent, og pus vil bare forville seg vekk! Hvis dyret er hos snille mennesker, som gir kos og omtanke, vil det fint tåle en ferieuke innendørs. 

MED PÅ TUR?
Du kan også ta dyret med på tur, men dette fører ofte til stress for dyret dersom det ikke er vant å reise. Husk at det krever en god del planlegging i forveien, spesielt ved reise til utlandet. Det første spørsmålet du bør stille deg er om dyret ditt kommer til å sette pris på reisen i like stor grad som deg selv. En lengre bil-, tog-, båt- eller flyreise kan bli både varm, trang og ubekvem. For reiser mellom Norge og Sverige er det ingen andre krav enn at du kan dokumentere lovlig opphold for kjæledyret i Sverige/Norge ved f.eks en vaksinasjonsattest eller lignende. Men for reiser mellom Norge og de fleste andre land er det derimot en rekke regler som krever nøye planlegging.


Hva du enn velger for kjæledyret ditt, så skriv en liste til den som skal passe over hva dyret liker av mat, navn/tlf. til veterinæren du bruker og selvfølgelig hvor du kan nåes.

 HVA GJØR MAN DERSOM KJÆLEDYRET FORSVINNER?

 IKKE VENT FOR LENGE med å etterlyse dyret, og ikke tro at pus automatisk kommer igjen. Det er eier sitt ansvar å etterlyse dyret ved å gjøre følgende:

1. Henge opp "savnet plakater" i området, ved butikker, postkasser o.l, samt spørre naboer
2. Ringe DB Bergen og melde fra om det, samt legge savnet melding ut på ulike nettsider

 Vi vil også understreke viktigheten av å kastrere/sterilisere, og ikke minst øremerke pusen. I tillegg bør pus ha halsbånd med navn/nummer til eier. Hvis pus forsvinner og blir funnet er det lettere å finne tilbake til eier.