Vegetar - noe for deg?

 

VEGETAR - NOE FOR DEG?

Flere og flere velger bort kjøtt som en del av sitt kosthold. Det er også en klar tendens til at forbrukere i større grad enn før velger økologiske matvarer. Årsakene kan være mange, men dyrevernmessige hensyn er en viktig faktor for mange.
Bli medlem for dyrenes skyld

 

 

Har du noen gang tenkt på å bli vegetarianer, men synes det høres vanskelig og sært ut å leve uten kjøtt? Vel, da er du kommet til rett sted - har finner du masse informasjon og gode grunner til å bli veggis!

HVORFOR BLI VEGGIS?

Dyrevernmessige hensyn

Hvert år fôrer, slakter og spiser vi over 20 millioner dyr i Norge, mer enn et dyr hvert annet sekund. Bak hvert kjøttstykke ligger et uverdig liv i fangenskap. Dyrene lever størsteparten av livet sperret inne i trange bur og båser, uten mulighet til naturlig utfoldelse. Grunnet tvilsomme transportforhold, dør titusener av fjærkre og andre husdyr på vei til slakteren. Alt fordi vi kjøper og spiser kroppene deres, og fordi markedet krever profitt og effektivitet.

Det er vår egen skyld at dyr blir innesperret og drept. Hadde ingen kjøpt kjøttvarer, ville ikke dyr blitt avlet opp for slakt. Som vegetarianer sparer du i løpet av noen år livet til flere titalls dyr - okser, griser, høns og sau som ellers hadde blitt slaktet.

Det er en myte at dyr "har det bra" i Norge. Årlig avdekkes en rekke grove brudd på reglene for dyrehold som mangel på stell, utsulting og fysisk mishandling. Samtidig er lovverket på mange punkter så svakt at det legitimerer og systematiserer dyremishandling.

Miljøet

Også miljøet tar skade av husdyrholdet. Fra siloer og gjødselbinger renner skadelige kjemikalier ut i elver og vann.

Matvarekrisen i verden er menneskeskapt. Selv om det er mat nok til alle, velger vi å fôre opp husdyr i stedet for å fordele ressurssene jevnt blant trengende mennesker. Tidligere ble kjøtt sett på som en luksusvare, i dag er det nærmest blitt en selvfølge å spise kjøttmat til frokost, lunsj, middags og kvelds. Dette krever en enorm sløsing med jordaeraler (til beiting og fôrproduksjon), vann, sprøytemidler og andre kjemikalier.

Det blir hevdet at kjøttindustrien legger beslag på opp mot 1/3 av all olje- og elektrisitetsbruk på verdensbasis. Halvparten av alt nedhugd regnskogsområde brukes som beitemark. Etter noen få år er jorda fullstendig utarmet for mange hundre år fremover.

Helsemessige fordeler

Om ikke hensynet til dyr og miljø alene er grunn nok til å bli vegetarianer, er det også en rekke helsemessige argumenter som taler for å utelate kjøtt og fisk fra kostholdet vårt. Det er en myte at vi "trenger kjøtt for å bli sterke". Heller tvert imot - animalske produkter inneholder for mye fett og proteiner, samtidig som de er blottet for fiber. Kjøttmat inneholder dessuten ofte skadelige kjemikalier og bakterier som kan forårsake sykdommer, og egg inneholder store mengder kolestrol. Hjertesykdommer, kreft og fedme er noen av de sykdommene som forekommer sjeldnere hos vegetarianere enn andre.

Alle nødvendige vitaminer, fettstoffer, aminosyrer, mineraler, sporstoffer vi trenger forekommer i rikt utvalg i vegetabliske matvarer. Folk tror gjerne at vegetarianere bare "spiser gress", mens de i virkeligheten kan ta for seg blant hundretalls forskjellige slags grønnsaker, frukt, nøtter, korn, rotfrukter, frø og bær fra hele verden - enten man velger å spise dem i tørket, fersk, kokt, stekt eller bakt tilstand. Bare fantasien setter grenser for hva du kan lage. Vegetarmat er både godt og billig - og det er enkelt å tilberede.

Konklusjon

Rundt om i verden er det mange hundre millioner vegetarianere, noe som viser at det går an å leve sunt og godt samtidig som man tar hensyn til dyr, mennesker og miljø på en enkel måte. Enten man velger å spise vegetarisk av helsemessige, religiøse, moralske, politiske eller miljømessige grunner, bidrar man til å skape en bedre jord for oss alle.

Prøv å leve på vegetarkost noen dager. Du vil antakelig oppdage at det er mye lettere enn du kanskje trodde! Forsøk deg på en vegetarrett neste gang du er ute og spiser, og du vil bli overrasket over hvor godt det smaker. Eller stikk innom en helsekostforhandler og prøv noen av deres mange ferdiglagede vegetarretter. Du vil garantert bli en smaksopplevelse rikere!

Kilde: Norsk vegetarforening

NESTE SIDE: INNFØRING I VEGETARKOST