FUGLELIVET OM VINTEREN

ImageFUGLELIVET OM VINTEREN

Med en lang og kald årstid foran oss, er det er viktig å huske på å mate de fuglene som har blitt igjen her i nord. Velfylte fuglebrett med næringsrik mat er nødvendig for å hjelpe dem gjennom vinteren, og til stor glede for alle som betrakter disse vakre skapningene gjennom vindusruten. Det er faktisk ganske mange ulike arter som tilbringer vinteren i Norge.

Bli medlem for dyrenes skyld!


Vi kjenner alle kjøttmeisen og gråspurven, men visste du at du også kan få stiftet bekjentskap med dompap, grønnfink og gjerdesmett? Se en flott artsoversikt her - kanskje kjenner du igjen noen fra fuglebrettet ditt?

Så hvordan skal vi mate fuglene? Første regel er å ikke gi muggent brød og frø, dette kan gjøre fuglene syke. Det samme gjelder store mengder ferskt eller hvitt brød - dette kan føre til mageproblemer hos fuglene. Daggammelt grovt brød er absolutt å foretrekke. Siste regel er den aller viktigste: å rengjøre matingsplassen jevnlig. Sykdom spres veldig lett i gamle matrester og avføring, og en fugl som blir syk om vinteren klarer seg sjelden. Det er derfor vår oppgave å passe på at fuglene har sikre forhold der de spiser.

 

mating.jpg

Gode tips til fuglemat:
Solsikkefrø
Brødsmuler
Havre
Helkornhvete

Jordnøtter
Hirsefrø
Frukt og bær
Kokte, kalde poteter
Meiseboller

 


Har du først begynt å fôre fuglene, så er det utrolig viktig at du fortsetter å legge ut mat. Når fuglen har funnet det den tror er en stabil klilde til mat, kan den få store vansker dersom det plutselig er tomt. Fuglene bruker store mengder energi på å komme seg igjennom kalde dager og netter, og er helt avhengige av å holde seg friske og mette for å overleve.


sondagstur.jpgTilslutt: ikke glem de større fuglene. Ender, kråker, måker, gjess og duer tilbringer også vinteren i Norge og vil være takknemmelige for jevnlig tilgang på næringsrik mat. Legg gjerne kveldsturen til steder der fugler samles, eller start en matingsrute sammen med noen venner.


Tips til steder:
Byparken/Lille Lungegårdsvann
Nygårdsparken
Tveitevannet (Landås)
Nesttunvann 

Kilde: http://miljolare.no/