FØRSTEHJELP

TIPS OG RÅD FOR HÅNDTERING AV NØDSITUASJONER
Når ditt kjæledyr blir utsatt for en nødssituasjon, er det viktig å være forberedt. I en situasjon hvor dyret ditt blir skadet eller alvorlig syk, er det viktig å handle og ikke begynne å søke etter opplysninger på nettet. En nettside vil ikke kunne hjelpe deg i en slik situasjon. Da er det om å gjøre å komme seg avgårde til din veterinær. PETVETT har satt sammen noen tips og råd for hvordan du kan forberede deg på hva som må gjøres når ditt kjæledyr trenger umiddelbar hjelp.

BITTSÅR
Behandling/Tiltak:
Imøtekom dyret varsomt slik at du unngår selv å bli bitt. Bind eller hold over snuten, men ikke gjør det vanskelig for den å puste. Rens såret forsiktig med mye vann. Pakk inn store åpne sår slik at du holder dem rene. Øv trykk på sterkt blødende sår for å stoppe/begrense blødningen. Ikke bruk tornique (stramt bånd rundt ekstremiteten ovenfor bittsår for å stanse blødning). Bittsår blir ofte infiserte og trenger profesjonelt tilsyn. Ta kontakt med din veterinær.

BLØDNINGER
Behandling/Tiltak:
 Øv fast og bestemt trykk direkte på det blødende området inntil blødningen stopper. Unngå bruk av bandasjer som stopper opp blodsirkulasjonen. Ta kontakt med din veterinær.

DYRET STOPPER Å PUSTE
Behandling/Tiltak (CPR eller kunstig åndedrett):
Sjekk for å undersøke om dyret kveles av et fremmedlegeme (se KVELING). Dersom dyret ikke puster, legg det på et fast underlag med venstre side opp. Sjekk pulsen ved å plassere øret ditt inntil brystet for å høre etter hjertebank. For å lokalisere det optimale stedet, bøy forsiktig dyrets albue inntil det rører ved ribbeina – dette er det beste stedet for å høre hjertelyder.

Dersom du oppdager puls, men ingen pust – lukk dyrets munn og pust rett inn i dets nese (ikke munn!) inntil brystet utvides. Gjenta dette 12 – 15 ganger i minuttet.

Samtidig, dersom det ikke er puls – utfør brysttrykk. Hjertet er lokalisert i nedre del av brysthulen bak albuen på venstre frambein. Plasser en hånd over hjertet. Komprimer brystet varsomt. Katter og små kjæledyr kan gis brysttrykk ved å komprimere brystet mellom tommelen og pekefinger/langfinger på den ene hånden. Bruk ca 60 komprimeringer i minuttet, ett hvert sekund og avveksle med pusting.

Ring øyeblikkelig din veterinær! Her er det ingen tid å miste! Det kan derfor være fordelaktig å trene på disse teknikkene før du faktisk får bruk for dem.

BRANNSÅR (kjemisk, elektrisk, varme – inklusiv varmeplate)
Behandling/Tiltak:
Spyl umiddelbart det brente området med store mengder kaldt vann i 5 – 10 minutter. Legg på en ispose og hold den der i ytterligere 15 – 20 minutter. Ikke legg isposen direkte oppå huden, pakk den inn i et tynt håndkle eller klut. Er det alvorlig forbrenning – ta umiddelbart kontakt med din nærmeste klinikk.

KVELING (problemer med å puste, krafser intenst med poten på munnen, blå lepper og tunge)
Behandling/Tiltak:
Ta en titt inn i munnen for å se om et fremmedlegeme er synlig og fjern i så tilfelle dette med en pinsett eller nebbtang for å klarne luftveiene. Vær forsiktig så du ikke presser fremmedlegemet lenger ned i halsen. Dersom fremmedlegemet forblir fastlåst, plasser begge hender på hver side av hundens brysthule og utøv et fast, hurtig trykk for å kaste fremmedlegemet ut av halsen. Alternativt, legg hunden på siden og stryk siden av ribbeina fast med håndflaten tre til fire ganger. Gjenta en av prosedyrene inntil gjenstanden er fjernet. Ta umiddelbart kontakt med din veterinær, selv om du klarer å få fjernet gjenstanden. Ikke avvent dette!

HJERTEPROBLEMER (hurtig pust, vansker med å puste, oppkast, kollaps, høy kroppstemperatur, blankt tomt blikk)
Behandling/Tiltak:
Plasser dyret i et badekar/basseng med lunket vann. Ikke bruk kaldt vann fordi dette kan indusere sjokk. Man kan evt spyle dyret med hageslange en sommerdag eller pakke det inn i våte håndklær. Pass på at ikke dyrets hode senkes ned i vannet! Ta umiddelbart kontakt med din veterinær, uten forsinkelser!

FORGIFTNING
Behandling/Tiltak:
Skriv ned hva dyret har fått i seg og hvor mye dersom dett er kjent. Ring øyeblikkelig til din veterinær eller Giftsentralen (Tlf: 22 59 13 00). Ikke framprovoser oppkast. Dersom forgiftningen er gjennom huden, vask området med mild såpe og skyll godt med vann. Ta umiddelbart kontakt med din veterinær, uten forsinkelser!

OPPKAST
Behandling/Tiltak:
Stopp fôring i 12 – 24 timer. Etter at oppkastet opphører, gi dyret isbiter i 2 timer. Deretter kan du langsomt øke vann og fôrmengden tilbake til det normale i løpet av en 24-timers periode. Ta kontakt med din klinikk eller butikk for å diskutere fôringsregimet.

DIARÉ
Behandling/Tiltak:
Hold tilbake maten i 24 timer, men ikke gi restriksjoner på vannmengden. Gi isbiter. Ta kontakt med din klinikk.
HUSK: UTENOM VANLIG ÅPNINGSTID. RING VETERINÆRVAKTEN PÅ TLF: 820 90 060